Wednesday, 17 February 2016

IBU SUSU IBU VS IBU SUSU FM!

SUSU IBU VS SUSU FM..


Takut kan dengar tajuk ni...sebab apa yang akan jadi dengan kedua2 group ibu ni...GADUH ok?!!Meh nak cite sikit...

Saya IBU YANG BAGI ANAK MINUM SUSU FORMULA.. YA..SUSU LEMBU..Susu yang korang kata anak perangai akan terikut perangai lembu semua tu. pernah tak korang tahu apa perasaan ibu macam saya?Saya pun sayangkan anak..saya pun nak yang terbaik untuk anak saya.Ibu mana yang tak terasa bila korang dok compare2 anak susu ibu baik,bijak, pandai, sihat semua lah..habis!saya bukan ibu?anak saya macamana? Bila orang dok sibuk viralkan susu ibu ibarat emas semua tu, saya akui..memang betul..susu ibu memang tak dapat ditandingi mana2 susu lain. korang tau x apa saya rasa bila anak saya terpaksa saya bg susu lembu? Saya dan semua ibu yang bagi susu formula sudah sedia maklum dengan kekurangan susu formula.Kami tahu..kami pun bukan jahil sangat x membaca. Sejak tahu anak tu ada dalam perut dah study macam2 pasal susu terbaik ni. Tapi nak buat macamana cuba korang bagitau...Instead of korang dok merendah2kan ibu yang bg susu formula ni.. baik korang bgtahu cara apa lgi haa untuk kitorang ni?Tahu tak disebalik cerita kenapa kami bagi susu formula pada anak kami?Lain ibu lain masalahnya..KASIHANKANLAH KAMI!!!Jangan seksa jiwa kami dengan cakap2 korang ni...tolonglah..kami tahu susu ibu ibarat titisan emas..TAHU SANGAT!!

INI CERITA SAYA......

Saya..sejak tahu pregnant berkobar-kobar memang nak bf baby sampai tempoh dia dah tak perlukan susu saya. Join group itu ini pasal susu ibu ni..nampak tak usaha saya tu?nampak tak mindset saya tu? Keluar je baby memang terus bagi nyonyot..sampai luka2 terangkat2 bontot ni menahan sakit..sebab nak bagi jugak anak tu susu ibu. Anak pulak kuning...sampai habis pantang kuningnya..saya bagi susu saya juga..sebab apa?sebab saya memang memang memang tahu susu ibu tu terrrbaik..SAYA TAHU...YA SAYA TAHU!!

Macamanapun perancangan ALLAH itu adalah yang terbaik..Saya dipanggil menjadi tetamu ALLAH..Dalam usia Zahra baru je 3 bulan lebih, saya dan suami decide untuk tak bawa Zahra bersama kami..Bukan rezeki Zahra lagi..Sejak tahu saya nak ke Tanah Suci saya dah ALL OUT..saya ulang..ALL OUT untuk buat stock susu Zahra..Siap beli deep freezer untuk simpan stock. Alhamdulillah saya rasa cukup susu yang saya tinggalkan.Tapi bila saya sampai sana, mak bagitau Zahra minum susu banyak sangat, banyak dari biasa..mungkin rindu saya.. :( memang x cukup stok tu. Saya berdoa banyak2 supaya ALLAH permudahkan mak saya menjaga Zahra saya. Sempat susukan Zahra saya sampai 4 bulan je..

Balik dari umrah, baru saya dapat tahu Zahra tak boleh terima susu fm, hampir 8 jenis susu Zahra tukar semua x serasi, muntah,sakit perut dan yang paling teruk allergic sampai biji mata pun warna merah. Macam ni korang cakap saya nak biakan anak minum susu fm??SANGGUPKAH SAYA? No!!Saya cuba macam2 cara untuk bg Zahra menyusu semula dengan saya, tapi memang dia refused. Saya cuba B2B dengan baby, Power Pumping untuk stok, tapi lama kelamaan susu saya merundum sampai sekali pump saya Cuma dapat x sampai 1onz pun..Sedih..berkait pulak dengan mindset.Sedih memang susu x ada..pemakanan, lobak putih segala mak pak lobak saya makan, minum jangan kan air kurma cina lah longan lah, susu badam lah nak cari milk booster katenye..semua tak menjadi kome oiii…Supplement jangan cakap lah, chocolate moms lah ape lah semua saya try..Kua duit x kesah janji dapat bf baby..Tapi macam saya cakap..Perancangan ALLAH paling terbaik..Semua berlaku ada sebab dan hikmah.Saya redha, dan dr sekarang lg saya dah set untuk adik2 Zahra, saya akan fully bf.INSYAALLAH.

Jadi…saya mohon semua ibu, tak kira yang bf baby atau yang TERRRpaksa bg susu FM..Jom lah kita respect each other’s. Hormat perasaan ibu yang tak berkesempatan menyusukan anak. Yang dapat bf baby, jangan kondem2 kami, bagi semangat pada kami supaya lepas ni kami dapat suskan anak kami yang lain, Doakan kami ada banyak susu macam kamu semua, Dan kita yang beri susu FM, bertabahlah..kita doakan mereka semua Berjaya susukan anak2 mereka secukupnya. Sama sama saling mendoakan...OK kawan2..Thanks for reading..Hope lepas ni ibu2 fully bf baby x kondem kami lagi ye..saya tahu mungkin kata2 saya ni akan ada yang screenshot dan buat jadi bahan kritikan dalam group2 anda..tak pe saya halalkan dan saya maafkan anda. Ini isi hati saya yang terlalu kecewa dan sedih…



1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete